Tartalommarketing – a legkisebbek is elkezdhetik

A fenntartható kommunikáció akkor működik jól, ha könnyedén megvalósítható – hiszen ettől lesz fenntartható. Ha túlságosan megterheli a büdzsét, vagy túlzottan sok feladatot ró a vállalkozóra (vagy a feladattal megbízott munkatársra), akkor minden lesz, csak nem fenntartható. A cél olyan eszközök keresése és használata, amelyek a lehető legjobban illeszkednek az általános üzletmenethez – csak abban az esetben érdemes nagymértékben eltérni ettől, ha legalább ekkora hasznot is remélünk az akciótól.

Node. Most egy egyszerű, könnyen megvalósítható, szerintem klasszikusnak számító marketingeszközt szeretnék bemutatni. Olyat, amit bárki alkalmazhat, akkor is, ha nincs kommunikációs tanácsadója…

Ez a tartalommarketing, illetve annak egyik típusa.

Nagyon hiszek abban, hogy ha egy vállalkozó elárul egy-egy szakmai mesterfogást, azzal növeli a hitelességét. Sokan megijednek attól, hogy az évek során kifejlesztett-finomított know-how-jukat megosszák, s ezzel óriási szívességet tegyenek a versenytársaiknak – nem egészen erről van szó. De mondok inkább egy példát.

Egy cukrászat a weboldala blogján leírja a tökéletes marcipánbevonat készítésének titkát.

Mi történhet ekkor?

1) A cukrászat törzsvevői talán észre sem veszik, hiszen már ismerik a cukrászatot, a kínálatát, a nyitva tartását, az eladókat. Ugyanúgy fognak vásárolni járni, mint eddig.

2) Viszont előfordulhat, hogy a posztot felkapja egy női magazin, vagy színes híreket megosztó internetes portál. Ezekről az oldalakról aztán százával-ezrével kattintanak a cukrászat honlapjára. A forgalom növekedése javítja a cukrászat helyezését a keresők találati listáján, vagyis könnyebben megtalálható lesz.

3) Néhány olvasó megjegyzi a cukrászat nevét, és előbb-utóbb megnézi magának… vagy ajánlja majd másnak. (Az emberek szeretnek segíteni – akkor is hajlamosak ajánlani valamit, ha ők maguk még nem próbálták, egyszerűen csak beugrik nekik, hogy hallottak róla és szimpatikus volt nekik.)

4) A cukrászat/cukrászunk meghívást kap egy reggeli tévéműsorba, ahol a gyakorlatban is bemutatja “ezt a dolgot a marcipánnal”. Ha egy sztár is ott bóklászik a közelben, lehet belőle bulvárhír.

5) Rábukkan a posztra valaki, aki amatőr cukrászként szebbnél szebb tortákkal örvendezteti meg szűkebb-tágabb környezetét , de a marcipán bevonattal eddig mindig meggyűlt a baja. A cikk után egy-kettőre begyakorolja ezt is, és még szebb tortákat készít.
Egyet-egyet el is fog adni.
5 évvel később pedig saját cukrászdát nyit, és a vevők 10 százalékát átcsábítja magához. (Igen, ez is megtörténhet, azonban az eltelt 5 év alatt az eredeti cukrászda sem tétlenkedett…)

Mitől volt ez fenntartható kommunikáció?

A cukrászat beadott a közösbe – itt most az értékes szellemi tőkéjéből. Megosztott egy darabot a tudásából. Nem váltotta meg vele a világot – nem is ez volt a cél. De hozzásegített másokat ahhoz, hogy fejlődjenek – akár szakmailag, akár csak a hobbijukban.

Növelte a szakmai hitelességét, ez egyértelmű, és úgy reklámozta a vállalkozását, hogy különösebb erőfeszítést nem is kellett tennie érte. Azt csinálta, amiben a legjobb, vagyis nem keletkezett disszonancia az üzleti tevékenysége, és a társadalmi felelősségvállalása között. (Ha kerítést festett volna, sokkal kisebb eséllyel jegyzik meg az emberek, hogy őt kell keresni, ha finom tortát szeretnének.)

Az apró részletek

Nagyon fontos, hogy nem a Titkos Torta receptjét osztotta meg – két okból is.
Az egyik, hogy sokkal több embert érdekel a marcipán kezelésének technikája, mint a TT receptje. Sokkal általánosabb téma a marcipán. Annak, aki süt, ez egy alapkészség, amelyet aztán majd saját kreativitása szerint alkalmaz.
A másik ok pedig az, hogy teljesen felesleges olyan információt kiadni, ami versenyelőnyt jelent a vállalkozásnak. A titkos recept legfeljebb a konkurenciának érdekes, de neki is csak ideig-óráig, mert ha el is csábítja vele a vevőket, nem biztos, hogy meg tudja őket tartani.
Aki cukrászdába jár, nemcsak tortát szeretne, ahogyan a fodrászatban sem csak azt akarjuk, hogy levágják a hajunkat. Minden vásárlóban van még egy csomó szubjektív elvárás. Hol érzem magam jól? Hol tetszik a környezet, hol szimpatikus a többi vendég? Hol érzem azt, hogy szívesen látnak, hogy odavaló vagyok?

Összefoglalva

Ne féljünk megosztani a tudásunkat. A nagyvonalúság nemcsak végtelenül elegáns, de magabiztosságot is sugároz. Ha egy vállalkozás félti a piaci pozícióját, nem osztogat szakmai tanácsokat – azonban ha már azon töri a fejét, hogy hogyan adhatna vissza a közösségének, akkor az általános üzletmenetével kapcsolatban valószínűleg minden rendben van. És ez a “minden rendben van” bizalmat ébreszt. Ami a lehető legvonzóbb tulajdonság egy vásárló számára.

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

One thought on “Tartalommarketing – a legkisebbek is elkezdhetik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: