Miről beszélek, amikor belső kommunikációról beszélek?

Amikor multinál dolgoztam, készült egy belső kommunikációs anyag, amely a cég sikereit mutatta be. A szövegben a német marketinges kollégák megemlítették a magyar telephelyen dolgozók áldozatos munkáját, azonban elkövettek egy végzetes hibát. Az illusztrációként használt térképen a Pest megyei gyárat az Adria partjainál jelölték.

Ez a hiba nem a földrajzi pontatlanságról szól. A magyar kollégák, akik amúgy is úgy érezték, hogy külföldi kollégáik lenézik őket, ezt újabb bizonyítékának tekintették a nemtörődömségnek, a tiszteletlenségnek.

A lelkesítőnek szánt brossúra rossz érzéseket keltett, morgolódás és sértődés lett a vége.

Áthidalhatatlan távolság?

Olyan szervezetek esetében, ahol a telephelyek távol vannak egymástól, a kiváló telekommunikációs eszközök ellenére előfordulhat, hogy akadozik a kommunikáció. Egyszerűen azért, mert vannak dolgok, amelyekhez ott kell lenni, a közösséghez kell tartozni, hogy megfelelően tudjunk reagálni rá.

A jól megfogalmazott és időzített belső üzenetek lelkesíthetik a csapatot, míg egy szerencsétlen hiba egy stresszes időszakban nagy elégedetlenséget válthat ki.

De az is előfordulhat, hogy azok a csatornák, amelyek az egyik telephelyen kiválóan működnek, a másikon a semmibe vesznek, és nem jut el a célcsoporthoz a üzenet. (Érdemes ennek utána járni, mielőtt elkönyveljük, hogy a kollégáknak semmi nem jó, nem reagálnak semmire.)

Ugyanez érvényes a cég társadalmi felelősségvállalására – a kisebb, helyi ügyekben való részvétel fontosabb lehet a dolgozóknak, mint egy olyan cél támogatása, amelyben nincs közvetlen érintettségük. A munkáltató megítélése szempontjából azért kedvezőbb, ha helyben (is) segít, mert ezzel kifejezheti, hogy nemcsak elvenni akarja az erőforrásokat, de kész rá, hogy adjon is. Employer branding üzenetként pedig értékes lehet, hogy a cégnél dolgozók mindennapi munkája hozzájárul a közösség jobbításához, fejlesztéséhez.
Egy ilyen CSR stratégiához azonban nyitottnak kell lenni, meg kell ismerni a helyi közösséget…

Összefoglalva

Érdemes a marketing stratégiát finomhangolni az egyes telephelyek esetében. Egy, a helyi közösséget ismerő, és kellően érzékeny (külsős vagy belsős) munkatárs nagyban hozzájárulhat a vállalati célok megvalósításához, a megfelelő kommunikáció – és ennek tovagyűrűző hatásai – révén.

Tatabányán tudok ebben segíteni 😉

Illusztráció: Courtney Corlew

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: