Jótékonyság, piaci alapokra helyezve

Közeledik a karácsony, és ilyenkor egymást érik a jótékonysági események. A nagy segélyszervezetektől kezdve a kisebb egyesületekig, jellemzően erre az időszakra időzítik a legnagyobb adománygyűjtő akciójukat. Ami érthető – sokan vagyunk, akik az egyre hidegebb napokon és éjszakákon hálásan nézünk körül a meleg lakásunkban, vagy a teli hűtőszekrényünkben – mert pontosan tudjuk, hogy ez nem mindenkinek adatik meg. És készek vagyunk rá, hogy segítsünk, ahogyan tudunk.

Én mégis azt hiszem, hogy a segélyakcióknak nem szabad pusztán az emberek sajnálatára építenie.

Sokszor látok átgondolatlan kampányokat – olyan kommunikációval, amely egyszerűen nem a megfelelő célközönséget szólítja meg.

Mondják, hogy az adományozás nagy paradoxona, hogy sosem a legtehetősebbek adnak – de vajon eljut-e a tehetős réteghez az adott kampány híre? Ha nem is szélsőségekben gondolkodunk (a világ leggazdagabb emberének figyelmét aránytalanul körülményes volna felkelteni), érdemes úgy kitalálni és megvalósítani egy adománygyűjtést, hogy az vonzó legyen egy kellően nagy, “fizetőképes” célcsoport számára.

Persze nem én találtam fel a spanyolviaszt, vannak ugyanis segélyszervezetek, amelyek részben vagy teljesen így működnek. A UNICEF karácsonyi képeslapjait valószínűleg senkinek nem kell bemutatni – prémium minőségű, prémium árú termékekről van szó. Vagy ott van a magyar Segítő vásárlás webshop, amelynek kínálata* önmagában is értékes, piacképes, eladható. Az ilyen típusú termékek megvásárlásakor nem a sajnálat a fő motiváció, sokkal inkább a felelős gondolkodás, illetve az a tudatos döntés, hogy két hasonló dizájntermék közül azt választja a vevő, amellyel valamilyen jótékony célt is támogat.

(* Ebben a pillanatban ezek a termékek 62 műhelyben készülnek – olyan speciális műhelyekben, ahol fogyatékkal élők számára kínálnak munkalehetőséget, elképesztően fontos feladatot betöltve ezzel a munkaerőpiacon is.)

Hasonló jelenség figyelhető meg akkor is, ha nem termékekről van szó. Az egyik cég alkalmazottai az adventi időszakban végigjárják nyugdíjas kollégáikat, és segítenek felállítani a karácsonyfákat. Azok, akik ebben az akcióban részt vesznek, azon kívül, hogy feltöltődnek a segítés élményétől, később “hasznot is húznak” belőle, hiszen számíthatnak rá, hogy nyugdíjas korukban ők is kapnak majd segítséget a következő generációtól.

Összefoglalva

A jótékonysági akciók tervezésekor érdemes elgondolkodni rajta, mit csinálnánk másként, ha nem az emberek lelkiismeretére szeretnénk hatni, hanem el szeretnénk adni az ügyünket. Mitől lehet vonzó a célközönség számára éppen a mi termékünk/ szolgáltatásunk – ha versenytársunk valamennyi, hasonló termék/ szolgáltatás a piacon? Ha jótékonyságról van szó, jó cél érdekében gyűjtünk pénzt, végső soron kutya kötelességünk profitorientáltan gondolkodni.

Illusztráció

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: