Marketingről azoknak, akik (úgy érzik) túl kicsik ahhoz, hogy marketingjük legyen

Szögezzük le az elején, hogy a marketing célja nem az, hogy eladja, amink van. A profitszerzés a vállalkozás alapvető kötelessége, – ha ez nem valósul meg, a gazdálkodó szervezet a saját fenntarthatóságát veszélyezteti -, és minden, de minden folyamatnak ezt kell támogatnia, a marketingnek is.
De a marketing önmagában nem ad el.

Akkor mire jó a marketing?

Röviden: gondoskodik róla, hogy amikor a vevő vásárlási döntést hoz, minket válasszon.
És ehhez sok minden kell, onnantól kezdve, hogy megoldást kínáljunk a problémájára – és erről ő is tudjon -, odáig, hogy elérhető, sőt vonzó legyen számára ez a megoldás (akár fizikailag, akár készségszinten képes legyen rá, hogy használja, meg tudja fizetni, jó érzéseket ébresszen benne), sőt, még olyan apró kis nüanszok is felmerülhetnek, hogy az adott szolgáltatás vagy termék fogyasztását hogyan ítéli meg a vevő környezete (presztízs vásárlás).

Marketinget mindenkinek!

Akinek vállalkozása van, akkor is folytat marketing tevékenységet, ha nincs ennek tudatában – és az az igazság, hogy egy egyéni vállalkozó vagy egy kisvállalkozás számára jóformán elegendő is jó alaposan átgondolni, kinek, mit, milyen áron, hol, hogyan akarunk kínálni. Segít, ha elképzelünk néhány lehetséges vásárlói csoportot, és rájuk optimalizáljuk a termékünket/ szolgáltatásunkat.

Nézzünk egy egyszerű példát: egy éttermet.
Ez annyira nem lehet bonyolult, mindenki eszik, nem…?
Egy fiatal szabadúszó szakember talán szeretne egy kicsit dolgozni, amíg megkapja az egészséges, változatos, mindenmentes ebédjét, tehát ő még wi-fit is szeretne. És specialty kávét.
Ugyanakkor egy nehéz fizikai munkát végző vendég számára a két szál lucerna egy fél szőlővel nem lesz vonzó megoldás, akkor se, ha az étel madártávlatból fotózva egyébként jól néz ki az Instán.
Kisgyerekes szülők talán csak azért térnek be éppen abba az étterembe, mert az van közel az ovihoz/ sulihoz, és tudnak egy kicsit beszélgetni, mielőtt összeszedik a gyerekeket: ha csak este hatkor nyit a hely, akkor őket elveszítettük. Más vendég pedig lehet, hogy éppen az esti randijához keres egy otthonos/ exkluzív/ eldugott/ népszerű helyet, élőzenével…

Nagyon különböző célcsoportokat nem lehet ugyanazzal a megoldással kiszolgálni, ezért nem jó gondolat, hogy nekünk mindenki a célcsoportunk.

Választani kell, és a választottunknak két halmaz metszéspontjában kell lennie: ott, ahol vevőink fizetőképessége és az általunk nyújtható legjobb termék/ szolgáltatás fedi egymást. (Ideális esetben egy harmadik halmaz is odakanyarodik: azon tevékenységek csoportja, amelyek örömet okoznak nekünk, a vállalkozónak…)

Összegezve

Az is végez marketing tevékenységet, aki nem tud róla – azonban érdemes tudatosan foglalkozni a dologgal. Nem feltétlenül szükséges, hogy elvégezzünk egy többéves képzést vagy instant csodakurzust – bizonyos esetekben elég csak következetesen átgondolni, hogy kinek mit szeretnénk kínálni.

Ugyanakkor egy szakember tudása, tapasztalata, sőt, gondolkodásmódja többlet erőforrás egy vállalkozás számára.

Nekem sem célközönségem mindenki, de hosszútávon gondolkodó kis- és középvállalkozásokkal szívesen beszélgetek marketing, kommunikációs és CSR stratégiájukról 🙂

Illusztráció

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: