Az én előrejelzésem 2020-ra

Szerintem nagyon egyszerű. Az elmúlt években már látható volt, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak a szolgáltatások. Több oka is van annak, hogy ezek válnak hangsúlyossá: a cégek részéről részben azért, mert aki csak a termékre koncentrál, az a versenytársakkal szemben árversenybe kerül, annak meg tudjuk mi a vége (nem fenntarthatóság). A fogyasztók pedig egyre tudatosabbak abban, hogy élményt keresnek – ha szolgáltatást vesznek igénybe, akkor ez egyértelmű, termék vásárlásakor pedig a kiszolgálás, vagy később az utókövetés, panaszkezelés élménye lehet döntő. Ami 2020-at illeti, szerintem az izgalmas új irány az edukációs-élmény szolgáltatás mint márkaépítési eszköz elterjedése lesz.

Mondom, hogy én miért szeretem

Amikor marketingről beszélgetek egy induló vállalkozással, mindig szóba hozom a workshopokat. Ezek kifejezetten élményalapú minitanfolyamok – fontos persze, hogy valamiféle tudást adjanak át, de az még fontosabb, hogy jó hangulatú 1-2 órák legyenek, kellemes környezetben.

Egy kisvállalkozás, vagy egyéni vállalkozó számára egy ilyen workshop nagyon jó lehetőség arra, hogy személyesen találkozzon a célcsoportjával. Bemutatkozhat nekik, és közben ő is megfigyelheti őket. Kell-e mondanom, hogy mindkettő milyen őrületesen fontos? 🙂

Na, jöjjenek a példák!

Szolgáltatás + szolgáltatás

Induló kozmetikus bátran tarthat smink workshopokat. Különböző életkorú csoportoknak, vagy különböző stílusú sminkek köré szervezve. Meghirdetheti úgy is, mint barátnős (lánybúcsús) programot… Egy ilyen workshop annak is érdekes lehet, aki amúgy (még) nem jár kozmetikushoz – viszont az együtt töltött néhány óra alatt már kialakulhat egy olyan alapvető bizalom, ami egy későbbi kozmetikus választásnál előny.

Termék + Szolgáltatás

Natúrkozmetikumokat forgalmazó bolt akár a saját üzlethelyiségében is rendezhet interaktív bőrápoló bemutatót – ahol ki lehet próbálni a termékeket, ÉS van süti, valami buborékos alkohol, és jó hangulat.

Oké, de nekem barkácsszaküzletem van

Akkor szervezz barkács workshopot, miért ne? Itt is érdekes lehet elgondolkodni a különböző célcsoportokon, a férfiak mellett akár a fiatal DIY rajongó nőknek is ki lehet találni valamit. Lámpaszaküzlet ugyanígy: lakberendezési workshop arról, hogyan tervezzük meg a világítást az otthonunkban.

Ahogy a bevezetőben írtam, ezeknek a programoknak a lényege a személyes kapcsolatteremtésen túl az edukáció. Mindig mondom, hogy vállalkozóként szerintem a legjobb stratégia a tudásunk megosztása: ezzel növelhetjük leginkább a szakmai hitelességünket, erősíthetjük a(z én)márkánkat.
Ráadásul szervesen kapcsolódik egymáshoz az alaptevékenység, és ezek a (kvázi kontent marketingként működő) workshopok. A meglévő vevőknek is érdekes lehet a program, aki pedig a workshopon találkozik először velünk, abból is könnyen lehet vevő. Aki egyszer megtapasztalja, hogy milyen klasszul tud barkácsolni, az később visszatérhet a boltba még egy doboz szögért… De ha nem, tudni fog a barkácsboltról, és még sokáig fogja emlegetni az ismerőseinek.

És persze, van itt huncutság is…

Aki tud még egy olyan konstrukciót mondani, ahol a vevők fizetnek a reklámért, szóljon. (A workshopok árazásánál is hasznos lehet, amiről korábban részletesebben írtam, vagyis, hogy ne a költségek, hanem a minőség tükröződjön az árban.)

Aki pedig szeretne velem együtt dolgozni, itt írhat! 🙂

Kiemelt kép: Neslihan Gunaydin

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: