Miért ne csinálj vállalkozást a hobbidból?

Mostanában többször belefutottam a jelenségbe, sőt, inkább a jelenség kritikájába: az Y-generációsoknak nincs hobbijuk, csak mellékállásaik, illetve az Y-generációsok (még) a hobbijukból is pénzt csinálnak.

Tulajdonképpen logikusnak tűnik, hogy ha van valami, amivel szívesen foglalkozunk, és nagy tudásunk-tapasztalatunk van benne, akkor abból egészen minimális erőfeszítéssel csinálhatunk bevételi forrást. Mégis érdemes átgondolnunk néhány dolgot, mielőtt ráripakodunk a hobbinkra, hogy “szerezz lóvét!”*.

A hobbi élettani szerepe

Kell, hogy legyen hobbink. Amivel a szabadidőnkben foglalkozunk, hogy kikapcsolódjunk. A festéstől elkezdve a süti készítésen át a fotózásig – az életünk kikerekítéséhez szükséges, hogy legyen olyan tevékenység, amiben elmélyülhetünk. Valami, amiben azért fejlődünk, mert érdekel és örömet okoz, nem pedig azért, mert félünk tőle, ha nem vagyunk elég jók, valaki más lép a helyünkre. A józan eszünk megőrzése érdekében kell, hogy legyenek olyan dolgok az életünkben, amelyek nem hasznosak. Csak jólesőek.

Mondják egyébként a hobbikkal kapcsolatban azt is, hogy olyan biztos alapot teremtenek, amely összeköti a különböző életszakaszainkat. Ha valakinek például a horgászás a hobbija, akkor horgászhat fiatalon és nyugdíjasként, horgászhat amikor az egyik cégnél dolgozik és amikor a másiknál, horgászhat szerelmi bánattal, friss házasként és a válása kellős közepén is. A hobbink csak tőlünk függ. Sőt, az is lehet, hogy valaki több évtizedes horgászmúlttal egyszercsak elkezd a tóparton festeni, rövidesen pedig eladja a horgászfelszerelését és vásznakat meg festékeket vesz rajta. És onnantól kezdve a festés lesz az a fix dolog az életében, amihez mindig visszatérhet, akármi is történik a többi életterületén.

Nem eleve rossz ötlet, hogy vállalkozást építsünk a hobbinkra – de érdemes odafigyelnünk rá, hogy mindig maradjon olyan hobbink, amelyen nincs teljesítménykényszer.

Mert a vállalkozás kőkemény munka, amire már nem tekinthetünk hobbiként.

Hobbi vs. vállalkozás

Nagy különbség a hobbi és a vállalkozás között, hogy ez utóbbinak piacképesnek kell lennie. Az első kérdés tehát, amit fel kell tennünk magunknak: van-e igény, van-e fizetőképes kereslet a termékünkre vagy szolgáltatásunkra? Ha valami teljesen új dolgot találtunk ki, be tudjuk-e vezetni a piacra? Ha vannak hozzánk hasonló versenytársak, miben más a mi termékünk, miért fognak inkább minket választani a vevők?

Fontos lélektani váltás az is, hogy amit eddig a magunk örömére csináltunk, azzal most mások igényeinek kell megfelelni. Ehhez talán egy kicsit el kell távolodnunk a termékünktől/ szolgáltatásunktól – ez az eltávolodás viszont azt is jelenti, hogy az alkotófolyamat korábbi varázsa elveszhet, átalakul.

Hosszútávú célok, üzleti tervezés

Többször találkoztam már olyan vállalkozóval, akik tulajdonképpen szabadúszó szeretett volna lenni. És ez teljesen rendben van, ha már a legelején tisztázzuk magunkban, és annak megfelelően tervezünk. Számomra a legfontosabb különbség szabadúszó és vállalkozó között az, hogy az előbbi végig a specializációjának megfelelő szerepkörben fog maradni, és nem gondolkodik business developmentben. Ami, még egyszer mondom, nem baj. Ő végig egy kiváló szakember lesz, aki (várhatóan) több ügyféllel is együtt fog dolgozni, és nagyjából csak magáért vállal felelősséget.

A másik kategória azoké, akik nyitva akarják hagyni a lehetőséget a növekedés, és a szerkezeti átalakulások előtt. Ők is kiváló szakemberek – de előbb-utóbb más kiváló szakemberekből álló csapatot gyűjtenek maguk köré, és inkább olyasmivel foglalkoznak, mint kapcsolatépítés, megbízások szerzése, mentoring… Munkahelyeket teremtenek, és felelősséget vállalnak az alkalmazottaikért – cserébe akkor is van bevételük, ha konkrétan nem ők teljesítik az ügyfél megbízását.

Mindkét esetben fontos az üzleti szemlélet – még egy szabadúszó sem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon az adminisztrációval, a rá vonatkozó jogszabályokkal (adó, gazdasági, verseny…). Előre kell terveznie, tudnia kell, hogy mit miért csinál. Egy hobbiba belefér a rögtönzés, nagyon is – egy vállalkozás esetén nem feltétlenül jó stratégia az “ahogy esik, úgy puffan”.

Összefoglalva

Hobbiból vállalkozást csinálni jó ötlet – azonban az ötlet valóra váltása azt jelenti, hogy a hobbinkat elveszítjük, és nyerünk egy vállalkozást. Minden meg fog változni az értékteremtő folyamatunkban, hiszen más lesz a cél. Ha erre felkészülünk, még mindig érhetnek meglepetések, de legalább nagyjából tudni fogjuk kezelni őket. Sokan vannak, akik a hobbijukból vállalkozást hoztak létre – majd egy-két év alatt belebuktak. És életük egyik legizgalmasabb tapasztalatával gazdagodtak.

És vannak olyanok is, akiknek sikerült a váltás, és most azzal foglalkoznak, amit nagyon szeretnek – és amikor elfáradnak benne, az új hobbijukból töltődnek.


* Elizabeth Gilbert: Big Magic (ford. Balázs Laura, Partvonal Kiadó, 2016.) című könyvében szerepel ez a nagyon találó gondolat a kreativitás és a pénzkeresés kapcsolatáról: “De ha ráripakodsz a kreativitásodra, hogy “szerezz lóvét!”, az nagyjából olyan, mintha rárivallnál egy macskára. Fogalma sincs róla, miről beszélsz, és csak elijeszted, mert hangos zajokat adsz ki magadból, és az arcod is furán eltorzul közben.”

Illusztráció

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: