Újratervezés, avagy people first

Az utóbbi hetekben több marketingszakember is beszélt arról, hogy ebben az új helyzetben hogyan érdemes átalakítanunk a marketing stratégiánkat. Miről és hogyan kommunikáljunk, mit változtassunk a működésünkön. Érdemes odafigyelni rájuk, és csipegetni a tanácsaikból. Ami egészen biztos, hogy pánikba esni és kapkodni most sem szabad.

Az az igazság, hogy én még soha nem voltam a mostanihoz hasonló helyzetben, s ráadásul hétköznapi körülmények között is azt gondolom, hogy minden vállalkozás más és más, ezért nehéz általános érvényű tanácsokat megfogalmazni. Saját magamból kiindulva a működési környezetem kiszámíthatatlan változásokon megy át ebben az időszakban. Azonban ami most történik, az nem végleges. És ugyancsak saját magamból kiindulva először magánemberként kell egy kicsit megszoknom az újdonságokat, hogy aztán marketingesként is okos dolgokat tudjak mondani.

Ez az okosság pedig végső soron ugyanaz, ahogyan eddig is megközelítettem a marketinget és a kommunikációt: figyelj oda az emberekre.

Amikor egy-egy egyéni vállalkozóval vagy kisvállalkozással marketingről kezdünk beszélgetni, nagyon gyakran önmagukból mint vállalkozásból indulnak ki. Ebből szokott lenni például a webshopos közösségi média jelenlét. Ritkán gondolják végig, hogy a vevő mire vágyik, pedig ez a lényeg. Ha van egy szuper termékünk, ami senkinek sem kell, akkor az a termék eladhatatlan. De ha megnézzük, hogy mire van szüksége az embereknek, és erre fejlesztünk egy terméket/ szolgáltatást, máris nyert ügyünk van.

Ezért azt gondolom, most is az a legjobb stratégia, ha végiggondoljuk, (meglévő vagy potenciális) vevőinknek a megváltozott körülmények között mire van szükségük. Ez az első lépés. Ennek megfelelően kell finomítanunk, vagy átalakítanunk a tevékenységünket. Lehet, hogy csak átmenetileg, ezért nyugodtan gondolkodjunk átmeneti erőforrás bevonásokban is, ha szükséges (pl. ahogy az egyik élelmiszeráruház-hálózat átvett dolgozókat egy étteremlánctól). S csak ezután gondolkodjunk kommunikáción – új csatornák használata, új üzenetek megfogalmazása, speciális kedvezmények. Utóbbiakról még egy szó: nem minden célcsoport esetében az árkedvezmény a legvonzóbb ajánlat, ezt most se hagyjuk figyelmen kívül!

S végül, de nem utolsó sorban: amit és ahogyan most teszünk, az még hangsúlyosabbá válhat a veszélyhelyzet fényében. Nem biztos, hogy az elsődleges cél most a profitmaximalizálás, akkor sem, ha történetesen felfedeztünk egy szuper piaci lehetőséget.

Gondolkodjunk inkább hosszútávon, közösségi szemlélettel, fenntarthatóan.

Illusztráció

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: