Egy szó a helyi ismertségről, B2B

Egy kisvállalkozás számára a helyi ismertség akkor is fontos, ha nem a végfelhasználóknak kínál terméket vagy szolgáltatást. A brandépítés része, hogy a működési környezetükben milyen kép él róluk – illetve egyáltalán, tudják-e az emberek, milyen tevékenység kötődik a cégnévhez.

A networking korában élünk – kezdjük a közvetlen környezetünkben.

Kevés cég mondhatja el magáról, hogy bőven elegendő kizárólag a gazdasági tevékenységére koncentrálnia. A nagyobb piaci szereplők munkaadóként is megmérettetnek, ezt pedig nem lehet megúszni a közösségi életbe való bekapcsolódás nélkül. Részvétel egy-egy jótékonysági programban, a tehetséges fiatalok támogatása (legyen szó ösztöndíjról, sportról vagy művészetekről), illetve a szakmai utánpótlás-nevelés mind-mind túlmutatnak azokon a tevékenységeken, amelyekből közvetlen haszna szármaik egy vállalkozásnak. Azonban ezek a programok építik a brandet, ezeknek lesz hosszútávú hatása.

Egy kisvállalkozás számára a fentiek nagy falatnak tűnhetnek. A sportszponzoráció nem olcsó, sőt, drága. Saját tanműhelyt létrehozni szintén nem egyszerű dolog. A jó hír viszont az, hogy minden szinten meg lehet találni azokat a pontokat, amelyeken keresztül csatlakozhatunk a közösségünkhöz.

Egy KKV esetében ráadásul – szinte minden esetben – a cégvezető maga a brand. Ezért ahogyan ő reprezentálja magát, azzal kommunikál a cége nevében is. És éppen ezért a kisebb dolgoknak is lehet nagyon kedvező eredménye. Kiállni valamilyen társadalmi/ közösségi ügy mellett: anyagi támogatással VAGY szakértelemmel, netán kapcsolatokkal. Ellátogatni osztályfőnöki órákra és beszélni az iparágunkról VAGY a vállalkozói karrierről. Fenntarthatóan működni. Összefogni más helyi vállalkozókkal…

Összefoglalva

Vannak, akik vállalkozóként rögtön az országos ismertséget célozzák meg, és van, akinek ez beválik. De nem ez az egyetlen út. Össze kell hangolnunk a vállalkozási céljainkat a kommunikációs stratégiánkkal. És ha úgy érezzük, hogy helyben akarunk megfelelni a vevői igényeknek, akkor felesleges az országos megjelenés. De a helyi ismertséget akkor sem kerülhetjük ki, ha nagyban gondolkodunk. Sőt, annál inkább oda kell figyelnünk rá, hogy akik igazán közel vannak hozzánk, mit látnak belőlünk.

Illusztráció: Alev Takil

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: