Gyerekem a Facebook-on – egy poszt a vállalkozó anyukáknak

Van-e helye a család legkisebb tagjainak az üzleti kommunikációban? Nehéz kérdés, mert egy büszke szülő mindig elfogult lesz a saját csemetéjével szemben. S mivel az egyéni vállalkozóknál gyakran összemosódik a munka és a magánélet, szinte át sem gondolva, automatikusan osztják meg gyerkőceik képeit-videóit az üzleti profiljaikon. De vajon jót tesz ez az üzletnek?

Csak tudatosan

Érzékeny kérdésről van szó, ezért nem is próbálok kategorikus tanácsot adni, inkább három megfontolandó dologra szeretném felhívni a figyelmet. Ezek a biztonság, a relevancia, és a marketing üzenet.

Biztonság

Minél cukibb a gyermek, annál inkább szeretnénk megmutatni a világnak, azonban a világ egyáltalán nem veszélytelen hely. Ha a saját gyermekünk fotóját használjuk egy-egy reklámkampányhoz (és itt a közösségi médiás posztolásra is gondoljunk, hiszen az ottani jelenlétünk önmagában is egy kampány), azzal nemcsak ráirányítjuk a figyelmet, de ráadásul nagy pontossággal beazonosíthatóvá, megtalálhatóvá is tesszük. Ha egy mód van rá, kerüljük el az ilyen veszélyhelyzeteket.

Relevancia

Ha gyerekekhez kapcsolódó a termékünk vagy szolgáltatásunk, nagy a kísértés, hogy “bentlakásos modellel” dolgozzunk. Azonban ha nem vagyunk profi fotósok, jobban járunk, ha eleve szakembert kérünk fel a reklámfotók elkészítésére. Így nemcsak a fények, a színek, és a kompozíció lesz tökéletes, de valószínűleg lesz néhány ötlete is arra, hogyan szerepeljen a képeken gyerkőcünk úgy, hogy ne legyen felismerhető – vagy még jobb, ha tud segíteni gyermekmodellek felkérésében.

illusztráció: Shirota Yuri

A másik eset, amikor a saját márkánk építésének része a szülői énünk megmutatása. Ez azonban kétélű fegyver. Jó ötlet akkor, ha a termékünk kifejezetten kisebb-nagyobb gyermeket nevelő célcsoport számára kínál megoldást. Így például családi házakra specializálódott lakberendező még hitelesebbé válhat a vevői számára, ha ő maga is családos. Azonban kifogásként használni, csúszó teljesítést gyerekekre “fogni” – nem profi.

Marketing üzenet

Vajon illik-e a gyermek mint szimbólum a termékünkhöz/ szolgáltatásunkhoz? Környezetbarát tisztítószerek esetén gyakori képzettársítás, hogy még a kisbabák érzékeny bőrének sem árt a termék. Azonban ugyanezt a tiszítószert vállalati célcsoportnak kínálva már valószínűleg módosítanunk kell az üzenetet. Abba a környezetbe egyszerűen nem illik ez az asszociáció.

Aztán vannak olyan szolgáltatások, amelyeknek a kisgyermekes édesanyák lehetnek a fő célcsoportja, de nem anyai minőségükben. Pl. egy kozmetikus, masszőr, stílustanácsadó esetén a nők valószínűleg éppen egy kicsi énidőt szeretnének lecsípni maguknak. Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a szolgáltatók tagadják le a gyermekeiket. De mindenképpen hangsúlyozzák, hogy munka közben nem fogja elterelni a figyelmület a csemetéjük, biztosítani tudják a legjobb minőségű szolgáltatást minden ügyfelüknek.

Hogy ne legyen disszonáns a kampányunk, mérlegeljük azt is, hogy amit kisgyermekkel reklámozunk, az valóban elérhető-e egy kisgyermekes család számára…? Egy étterem esetén például csak akkor használjunk nyakig ketchupos gyerekeket a kommunikációban, ha valóban nyitottak vagyunk néhány rosszcsont kisvendég fogadására VALAMINT a kínálatunk és az áraink is illeszkednek ehhez a célcsoporthoz.

Összefoglalva

Szülőként érhető, ha szeretnénk megosztani a világgal a gyerekünk cukibbnál cukibb fotóit vagy videóit. Azonban az üzleti vállalkozásunk kommunikációjában sajnos nem mindig van helye az apróságoknak. Gondoljuk át, vajon ha nem a mi csemeténk lenne a képen, akkor is meg akarnánk-e osztani a közösségi médiában, akkor is azt a képet használnánk-e a hirdetéseinkben? Ha nem vagyunk benne biztosak, inkább őrizzük meg ezeket a személyes pillanatokat – a hozzánk legközelebb állóknak.

Illusztráció: Tanaphong Toochinda

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: