Egy Instagram tipp

A társadalmi egyenjogúság talán még soha nem kapott ekkora figyelmet, mint az idei évben. A világjárvány fényében még nyilvánvalóbbá váltak azok a hátrányok, amelyekkel egy-egy embercsoport nap mint nap küzdve éli az életét. A faji diszkrimináció mellett élénk párbeszéd alakult ki a transznemű emberek jogaival kapcsolatban is, most pedig a Pride apropóján vitatkozunk (újra és újra és újra) a szerelem és a párválasztás szabadságáról.

Ehhez képest szinte apróságnak tűnik, vajon vállalkozásunk online megjelenése mindenki számára a megfelelő módon hozzáférhető-e – mégis, ezek az apróságok fontos építőkövei egy egyenlőbb társadalomnak.

Miért fontos ez?

A közösségi média egyik legfontosabb szerepe összekötni az embereket. Egy-egy üzleti profillal nemcsak információt osztunk meg a termékeinkről/szolgáltatásainkról, de közösséget is teremtünk a márkánk körül. És ha fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, akkor ezeknek az információknak az elérése, a közösségünkhöz való csatlakozás lehetősége is olyasmi, amit szeretnénk a lehető legtöbb felhasználó számára egyformán biztosítani.

Az idei év nemcsak azért fontos, mert rákényszerített bennünket az igazságtalanságokkal való szembenézésre. Nagyon sokan tettek ígéretet a privilegizált társadalmi csoportok tagjai közül, hogy tájékozódni fognak annak érdekében, hogy valódi megoldások szülessenek.

Ez a cikk, és az alábbi tippek Annie Segarra, a The Future is Accessible mozgalom társadalmi egyenjogúságért küzdő aktivistájának összefoglalója alapján készültek.

Hogyan posztoljunk, hogy az minél inkluzívabb legyen?

Hallássérült felhasználók számára a videós tartalmak feliratozásával biztosíthatjuk a hozzáférést az információkhoz. Legyen szó Insta-sztorikról, YouTube videókról, vagy reklámfilmekről, használjunk feliratokat. Vannak szoftverek, amelyek megkönnyítik a munkánkat (többé-kevésbé felismerik a szavakat, csak szerkesztenünk kell őket, hogy biztosan minden stimmeljen). De jó ötlet az is, amit a Downshiftology-s Lisa Bryan csinál az Insta-sztorijaiban: ő egy-egy kulcsmondatot emel ki feliratként.

Látássérült felhasználók számára pedig az illusztrációk szöveges leírása lényeges. A képernyőolvasó programok hangzószöveggé alakítják az írásos tartalmakat, azonban azt, hogy mi látható egy képen, – leírás hiányában -, nem tudják visszaadni. A saját szavainkkal, bármilyen felületen posztolt képünk, illusztrációnk alá odaírhatjuk, mi látható rajta: szereplők, cselekmény, környezet, hangulat… Itt is mutatok példát: Megan Jayne Crabbe (Bodyposipanda) Instagram bejegyzései végén mindig megtalálható a képek leírása is – röviden, tömören, egy csipetnyi jókedvvel megfűszerezve.

Ami pedig a hashtageket illeti, ha #ÖsszetettKifejezéstHasználunk, a kezdőbetűk legyenek nagybetűk, így könnyebben boldogulnak velük a felolvasó szoftverek.

Összefoglalva

A fenntartható vállalkozások a közösségben gondolkodó vállalkozókkal kezdődnek. Nagyon fontos, hogy nem kell az első pillanattól fogva mindent tökéletesen csinálnunk, de ahogyan bővülnek az ismereteink, folyamatosan építsük be a jó gyakorlatokat a működésünkbe. Az online kommunikációnk akadálymentesítése apróság – és éppen ezért, valamennyien képesek vagyunk tenni érte.

Illusztráció: Robin Worrall
[A kiemelt képen egymás mellett ülő fiatalok láthatók, akik a kezükben tartott telefonokat nézik.]

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: