Karácsonyi ajándék mint branding eszköz

Az advent a kedvenc időszakom az évben – a készülődés, az ajándékok rejtegetése, a csomagolás neszei, és persze, az évvégi pihenés ígérete, mind-mind örömteli várakozással töltenek el.
Jó lenne ezt az izgatottságot a Partnereknek szánt év végi-karácsonyi ajándékok kiválasztásakor is átélni, nem?

Könnyű (könnyebb…) dolga van annak, aki olyan terméket vagy szolgáltatást kínál, ami önmagában már ajándék lehet – természetes kozmetikumok, kézműves csokoládé, masszázs vagy coaching… Ezeknek a vállalkozóknak jóformán csak karácsonyi csomagolópapírra és/vagy néhány ajándékkártyára van szükségük, s az öröm garantált.

Ám a saját márkánk üzenetét nemcsak a saját termékeinkkel erősíthetjük. Egy jól eltalált ajándék egy B2B szektorban dolgozó cég, pl. egy targoncaszervíz* számára is lehet branding eszköz.

Kezdjünk tiszta lappal!

Azt javaslom, idén ne a reklámajándék katalógusokból induljunk ki – ne tegyük őket messzire, mert sok szuper ötlet lehet bennük, csak most ne ez legyen az elsődleges.

Az elsődleges a mi brandünk legyen, és azok az értékek, amelyek meghatározzák a mindennapi működésünket.

Nincs jó és rossz érték, a cél itt az autentikusság. Mi az, ami igazán jellemző ránk, amivel szeretnénk, ha azonosítanák a márkánkat?
Kiváló csapatmunka? Naprakész szakmai tudás? Piacvezető pozíció? Adjunk olyan ajándékot, amelyben ez az érték visszaköszön.

Ha úgy gondoljuk, hogy a siker kulcsa a jó csapatmunka, karácsonyra lepjük meg a Partnerünket olyasmivel, ami a saját csapatát hozhatja össze. Jó ajándék lehet egy édességcsomag, amit együtt fogyaszthatnak el, de néhány órányi bowlingpálya bérlés is, ahol együtt játszhatnak.

Ha a tudás az elsődleges számunkra, ajándékozhatunk belépőt egy szakmai (online…) konferenciára vagy vásárra. Vannak, akik nem szeretik, de ha Partnereink nyitottak rá, a karácsonyi ajándékokra szánt keretből támogathatjuk valamilyen képzőintézmény alapítványát is.

A piacvezető pozícióhoz jól kapcsolható az egészséges versengés. Meghívhatjuk a partnereinket gokartozni, vagy ajándékozhatunk nekik irodai darts táblát. Esetleg beregisztrálhatjuk őket egy km gyűjtő futóversenyre (amilyen például a Speciális Olimpiai csapat kezdeményezése).

Inkább nézzük meg azt a katalógust!

Mostanra azt hiszem, jól látszik ennek a megközelítésnek a lényege. Ha tisztáztuk magunkban, hogy mi az üzenet, amelyet szeretnénk közvetíteni, de nem jut eszünkbe semmi “eredeti” ötlet, visszatérhetünk a klasszikus reklámajándékokhoz.

Ha a munka mellett a hedonisztikus élvezeteket sem vetjük meg, jöhet az otthoni wellness csomag. Ha szeretnénk, ha a kreatív problémamegoldásról mi jutnánk elsőként Partnerünk eszébe, válasszunk a logózott ördöglakatok közül. Ha pedig a fenntarthatóság fontos, ajándékozzunk hordozható kávésbögrét.

Összefoglalva

Nagyon sokféle ajándék működhet, akár kicsi, akár nagy büdzsé áll rendelkezésünkre. Adhatunk kézzel fogható ajándékot, és élményt is. A lényeg az, hogy tisztázzuk magunkban: milyen értéket szeretnénk, ha a márkánkhoz kapcsolnának. Így a karácsonyi ajándék rögtön kommunikációs eszközzé változik. És ne hagyjuk az utolsó pillanatra a döntést. A november nagyon hamar el fog röppenni, és a végén már csak a reklámtoll meg a kulcstartó közül választhatunk majd… 🙂

Nem vagy benne biztos, hogy mi a márkaüzeneted? Esetleg eddig csak érzésből kommunikáltál, de most szeretnél tudatossá válni? Ebben tudok segíteni, keress meg bátran!

Illusztráció az Unsplashről

* ma ez a legB2B-sebb profil, ami eszembe jutott… 😀

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: