Névjegy extrákkal

A személyes véleményem az, hogy a névjegyek kimentek a divatból. Ha valakinek meg akarom adni az elérhetőségem, akkor vagy azt mondom neki, hogy jelöljön be a Facebookon vagy a LinkedIn-en, vagy beírjuk egymás számát a telefonunkba.

Belátom persze, hogy egy üzleti tárgyaláson sokkal elegánsabb névjegyet átadni, mint telefont nyomkodni, különösen akkor, ha több résztvevős a megbeszélés… De abban valószínűleg mindenki egyetért velem, hogy a hevenyészett, összecsapott névjegyek ideje lejárt.

Meglehet, hogy az elsődleges cél a kapcsolattartási információink átadása, azonban a kivitelezés minősége befolyásolja a rólunk kialakuló benyomásokat. A jó névjegy összhangban van vállalkozásunk/ márkánk személyiségével – foglalkozzunk akár tetoválások készítésével vagy adótanácsadással.

Az, hogy a névjegyünk megjelenése modern vagy konzervatív, szavak nélkül közvetíti a számunkra fontos értékeket, ahogyan a vidám vagy éppen elegáns színpaletta használata is azonnal érzelmeket ébreszt a másik félben. Ezért fontos a tudatosság ebben a kérdésben is.

Egy kis plusz

Szerintem, ha már névjegykártya készítésre adjuk a fejünket, érdemes egy kicsit hátralépnünk, és végiggondolnunk, milyen lehetőségek rejlenek ezekben a keskeny kis papírdarabokban.

Azt gondolom, hogy akkor jó egy névjegykártya, ha sokan látják. A látványos grafika mellett egy szokatlan anyagválasztás vagy forma is lehet olyan extra, ami miatt a névjegyünket kézről kézre adják az emberek – s így sokan megismerik a nevünket és a vállalkozásunkat.

Azonban nemcsak a design lehet vonzó, hanem a tartalom is. Nemrégiben a shiatsu masszázzsal foglalkozó Boros Rékának olyan névjegykártyát terveztünk, amely hátoldalára útravaló üzenetek kerültek. A célunk az volt, hogy kevésbé legyen “erőltetett” az átadás, legyen valami apropója. Ugyanakkor a kezelés végén átadott kártyákon lévő üzenet meghosszabbíthatja a masszázs során átélt kellemes érzéseket. Később pedig, újra és újra rápillantva, felidézheti a “páciensben” ezt az ellazult, kisimult állapotot.

Boros Réka shiatsu masszázs terapeuta névjegykártyái. A hátoldalukon különleges, útravaló üzenetek szerepelnek. "Az öröm nem a dolgokban van, hanem benned." "A jelen pillanat a legnagyobb erősséged."
Boros Réka névjegykártyái.

Profilunktól függően lehet ez a plusz tartalom egy-egy rövid jótanács: pl. víz-gáz-fűtésszerelőként a gázbojler újraindításának lépései. Ezzel segíthetünk egy laikusnak – aki aztán majd komolyabb probléma esetén is hozzánk fog fordulni, hiszen már ismeri a nevünket, és megvan neki az elérhetőségünk. De lehetünk viccesek is: költöztetőként segíthetünk a köbméter felmérésében alternatív viszonyítási pontok megadásával: “minimalista szabadúszó, teljes lakás – 8 m3“, “Carrie Bradshaw, csak a gardrób – 20 m3“, “nagymama nappalija, nippekkel – 30 m3“.
Apróságnak tűnik, de ezek a hasznos információk – azonkívül, hogy növelik szakmai hitelességünket – garantálhatják azt, hogy valaki megőrzi vagy éppen egy ismerősének továbbadja a névjegyünket.

És ebből következik a másik tanácsom is – ha van rá lehetőségünk, párban adjuk a névjegyeket. Így megkönnyítjük, hogy ajánljanak bennünket, hiszen ha a sajátját meg is akarja valaki tartani, a második kártyát könnyen odaadhatja másnak.

Ha pedig már az osztogatásnál tartunk, érdemes átgondolnunk, vannak-e olyan fizikai csomópontok, ahol kártyáinkkal a szolgáltatásunk iránt érdeklődőket érhetünk el. Például szobafestőként a kedvenc festékboltunkban van-e lehetőség letennünk néhány névjegyet a pénztárnál? Masszőrként a közeli kozmetikában? Rendezvényszervezőként a virágboltban, ahol törzsvásárlók vagyunk? Bátran kérdezzünk rá, lehet, hogy elutasítják a kérésünket, de az is lehet, hogy boldogan kiteszik néhány névjegyünket. Az emberek nagyon szeretnek segíteni, egy igazi kereskedő pedig azt is tudja, hogy ő is pluszpontokat szerez a vevőinél/ ügyfeleinél azzal, ha jó szakembert tud ajánlani nekik.

Összefoglalva

Amikor névjegyet csináltatunk, gondoljunk a célcsoportunkra. Mitől lesz számukra vonzó a névjegyünk? Van-e olyan tudásmorzsa, amely ráfér egy névjegykártyára, ugyanakkor sokan hasznosnak találnák? Milyen jellemzőket szeretnénk, ha hozzánk kapcsolnának – szakmai hozzáértést, humort, vagy éppen nyugalmat, harmóniát árasztó gondolatokat?

Merjük kilépni a megszokott keretek közül, és ha van egy jó ötletünk, bátran értelmezzük újra a névjegy fogalmát.

Inspiráló névjegykártyák itt

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: