Ezt csináld bevezető ár helyett

Sok problémám van a bevezető árakkal.

Vásárlóként mindig arra gondolok, hogy ha valamit lehet kevesebbért is adni, akkor később miért lesz drágább? Ha annyira menő a termék, akkor éppen fordítva kellene lennie: mint a divatcikkek vagy egy-egy elektronikai termék esetén. Ezek a piacon való megjelenéskor drágábbak, akinek viszont fontos, hogy mindig naprakész legyen, és a legfrissebb cuccokkal vegye körbe magát, pontosan ezért ki fogja fizetni a magasabb árat. Aztán ahogy egyre több ember birtokolja, ahogyan egyre elterjedtebb, majd megszokott lesz, úgy megy le az ára is ezeknek a termékeknek – hiszen az újdonság varázsa elillan, ez már nem lesz motiváció arra, hogy többet fizessünk értük.

A másik, ugyancsak vásárlói aggályom, hogy a bevezető ár valami olyasmit is üzen, “itt egy termék, vedd meg, amíg olcsó, nem baj, ha nincs rá szükséged”. Ez a tudatos fogyasztókról lepereg – rosszabb esetben megjegyzik, hogy “na, ez a vállalkozás csak az eladásaival foglalkozik, a nagyobb képpel – úgymint erőforrások optimális használata, környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás – nem”. A legtöbb márkának érdemes odafigyelnie erre a fogyasztói elvárásra, és ha egyébként szerepelnek a marketingjében a fenntarthatósággal kapcsolatos értékek, akkor javasolt tartózkodnia az időlimites árakcióktól, így a bevezető ártól is.

Miért akarsz bevezető árat használni?

Többféle oka lehet annak, hogy egy terméket vagy szolgáltatást a bevezetésekor, korlátozott ideig, alacsonyabb áron kínál egy cég vagy egy vállalkozó. Induló vállalkozók gyakran így szeretnének minél szélesebb közönséget megszólítani, minél több embert becsábítani az üzletükbe. Ebben persze van ráció, és attól, hogy én személy szerint rossz ötletnek tartom, még működhet.

Amiről viszont mindenkit szeretnék lebeszélni, az prémium termékek és szolgáltatások bevezető árazása. Egy Instagram posztban már írtam róla, hogy az árakciók visszaüthetnek, és itt is hasonló a probléma. Ha egy árérzékeny vevőt a bevezető ár vonz be, a “normál” árat szinte biztosan nem fogja kifizetni, nem fogjuk tudni megtartani. Szinte biztosan nem éri meg ráfordítanunk a kedvezményt, különösen, ha beleszámoljuk azt a költséget, amely a valódi célcsoportunk eléréséhez, meggyőzéséhez és megtartásához kell majd.

Oké, de én szeretnék mindenkinek adni magamból

A vállalkozás elsődleges szabálya, hogy profitért csináljuk. A személyes empátiánk tesz minket emberré, de vállalkozóként kutyakötelességünk profitot termelni. (Igen, igen, tudom, tudom, de most nem rólam van szó. Illetve térjünk vissza erre majd akkor, ha kiegyensúlyozott gazdasági környezetben fogunk működni – én is, és azok is, akivel üzleti kapcsolatba kerülök.)

Ha azt szeretnénk, hogy a prémium termékünk vagy szolgáltatásunk minél több ember számára elérhető legyen, akkor nemcsak az lehet megoldás, ha levisszük az árát.

Nézzünk egy példát, mert tudom, hogy azt szeretitek.

A Fabergé tojásokat nem lehet leárazni. Nem szabad. Egyszerűen nem árazunk le Fabergé tojásokat. De készíthetünk fényképes albumot róluk. Vagy tarthatunk róluk előadást.

Szolgáltatások esetében általában a személyes közreműködésünktől válik az általunk kínált megoldás prémiummá. Itt tehát azt érdemes átgondolnunk, hogyan klónozhatjuk magunkat, vagy hogyan függetleníthetjük magunktól teljesen a tevékenységünket.

Nyelvtanárként például a privát órák mellett lehetnek csoportos óráink is, ahol a részvételi díj alacsonyabb, a nyelvtudás pedig ugyanúgy megszerezhető. (Ez volt a klónozás.)
És persze készíthetünk nyelvtanulós videókat, podcastokat, e-book-okat, amelyekkel csak egyszer kell dolgoznunk, de végtelen sokszor felhasználhatóak. (Ezekből lesz passzív jövedelmünk, vagyis a személyes közreműködésünk nélkül is termelik majd a bevételt.)

Összefoglalva

Prémium terméket vagy szolgáltatást nem ajánlott árkedvezménnyel értékesíteni, sem bevezetéskor, sem később. Ha úgy döntünk, hogy amit mi kínálunk, értékesebb az átlagnál, még időlegesen sem szabad ennek ellentmondóan kommunikálnunk: sem az árral, sem mással. Azonban egy terméknek vagy szolgáltatásnak – különösen, ha prémium, vagyis az átlagnál különlegesebb – lehetnek olyan mutációi, amelyekkel már megcélozhatunk egy alacsonyabb fizetőképességű közönséget. Tehát ha szeretnénk minél több embert boldoggá tenni – bár vállalkozóként egyáltalán nem ez a dolgunk… – akkor azt ilyen termékváltozatokkal érhetjük el.

A magánvéleményem pedig az, hogy valószínűleg nincs annál jobb dolog, mint amikor valaki annyira szereti, amit csinál, hogy mindenkinek adni akar belőle. Szóval sok sikert! 🙂 És ha segítség kell, itt vagyok!

Illusztráció: Markus Spiske

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: