Évtervezés – ami a tartalmat illeti

A meglévő vagy jövendőbeli ügyfeleinkkel való kommunikáció egyik legfontosabb pillére az online jelenlétünk. Azt mondják, a közösségi médiában – mivel ez inkább a branding, mint a direkt értékesítés csatornája – nagyjából 20% alatt érdemes tartani a sales posztokat. A maradék 80% a nagyobb képet, a márkádat mutatja meg. Azt a hangulatot, azokat az érzelmeket, értékeket, azt az ügyet, amiről a te működésed szól.

Mennyiség és minőség

A közösségi médiás kommunikáció egyik kulcsa a konzisztencia, vagyis, hogy minél rendszeresebben jelenjenek meg a tartalmak. Ma már nem csak a szakmabeliek, hanem az átlagfelhasználók számára is ismert tény, hogy algoritmusok szabályozzák, hogyan és hány embernek jelennek meg a posztjaink. Általában ezek az algoritmusok azokat az oldalakat/ profilokat részesítik előnyben, amelyekkel a gazdájuk is elkötelezetten foglalkozik, vagyis rendszeresen frissülnek a tartalmaik, s ezek a tartalmak jó minőségűek – ez utóbbi a kedvelések, hozzászólások, megosztások mennyiségével mérhető (egy algoritmus számára…).

Ahhoz, hogy ezt a két fontos kritériumot teljesíteni tudjuk – rendszeresség és jó minőség – érdemes előre tervezni a posztjainkat. És ezzel el is érkeztünk a lényeghez.

Hogy néz ki egy tartalomtervező…?

A jó tartalomtervező mindenki számára mást jelent. Használhatunk erre a célra egy Excel vagy Google táblázatot. Trello táblát vagy Notion listát. Sőt, lehet teljesen analóg tervezőnk is, ha egy határidőnaplóban vezetjük: mikor, melyik csatornán, mit szeretnénk posztolni.

Megjegyzés: Érdemes a tartalmainkkal reflektálni a különböző platformok jellegzetességeire, és nem mindenhol ugyanazt posztolni. Jó ötlet ugyanannak a tartalomnak a különböző mutációit elkészíteni, de emellett ajánlottak a teljesen egyedi tartalmak is. Ha jobban belegondolunk, ez logikus is, hiszen a különböző csatornákon eltérőek a tartalomfogyasztási szokások. Egy szó, mint száz, nem lehet egy-az-egyben ugyanazt posztolni a különböző csatornákon, DE a célcsoportunktól függően valószínűleg nem is lesz mindegyik egyformán hangsúlyos.

A tartalomtervben egyaránt szerepelhetnek a “branding” jellegű és a “sales” posztok is, beleírhatjuk a játékokat, akciókat, az “ünnepi” tartalmakat. Még akár azt is, ha március végén nyuszisra szeretnénk cserélni a FB borítóképünket. Szóval, olyan alapossággal tervezzük meg az előttünk álló időszak kommunikációját, amennyire csak jól esik – magunknak írjuk.

És a hozzávalók…

Ha megvannak az ötletek-tervek, már csak meg kell valósítanunk őket. Szinte biztosan szükségünk lesz majd szövegekre, képekre és/vagy videókra. Ha megengedi a tartalomtervezőnk jellege, ezeket hozzácsatolhatjuk a megfelelő sorokhoz is. Vagy nyithatunk külön mappákat pl. hónapokra vagy hetekre lebontva, és oda menthetjük le az anyagokat. Van, akinek a szoros határidő a legjobb múzsa, de előfordulhatnak majd olyan időszakok is, amikor örülni fogunk, hogy egy kicsit előre dolgoztunk – ezt valószínűleg mindenki tudja magáról.

Ha másokkal dolgozunk együtt (fotós, videós, grafikus, vagy éppen kollaboráció egy másik vállalkozóval) hagyjunk rá kicsit több időt a tartalmak előállítására.

Ha saját magunk vagyunk a fotósunk, videósunk vagy grafikusunk, akkor pláne, hiszen elsősorban a főtevékenységünkre kell koncentrálnunk, és csak, ha azzal végeztünk, lesz időnk a tartalomkészítésre. (Illetve onnan fogjuk tudni, hogy ideje kiszerveznünk ezt a feladatot, amikor azt érezzük majd, hogy az egyik a másik rovására megy.)

Összefoglalva

Nem kell minden nap posztolnunk, de ha beállunk egy ritmusra, a követőink meg fogják szokni, és várni fogják az újabb tartalmakat. Ha ez nem érkezik meg, előfordulhat, hogy a legjobb szándékuk ellenére is kikerülünk a látómezejükből, elveszítjük velük a kapcsolatot. Nagyon fontos, hogy a “posztoljunk valamit!” nem jó stratégia. Online kommunikációnkkal a márkánkat építjük, és bár természetesen belefér egy-egy gyengébb poszt, az a cél, hogy minél jobb színben jelenjünk meg követőink – no és a versenytársak… – előtt. Ahhoz, hogy minél tudatosabban posztoljunk, jó eszköz a tartalomtervező: használjuk! 🙂

Illusztráció: Jessica Lewis

Közzétéve: BoglarkaM

Közgazdászként a fenntarthatóság marketing vonatkozásairól írtam a szakdolgozatomat. Azokban a hetekben jöttem rá, hogy azonkívül, hogy nagyon fontos számomra ez a kérdés - fenntarthatóság a természet, a közgazdaság (és ezen belül a társadalom) szempontjából - sok mindent tudok is a témáról, hiszen folyton elolvasom, megnézem, keresem ezeket a tartalmakat. Ezzel a bloggal az információk rendszerezése a célom, és annak bemutatása, hogy ma Magyarországon hogyan valósítható meg a fenntarthatóság. A mindennapokban, az üzleti életben, a társadalmi kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: